Mindmaps

Een mindmap wordt opgesteld door eerst het centrale thema te bedenken en te noteren. Dit centraal thema wordt in het midden van het diagram weergegeven. Vervolgens bedenkt en noteert men hieromheen de onderwerpen die een relatie met dit thema hebben. Aan elk onderwerp kunnen op dezelfde manier subonderwerpen worden gekoppeld. Een mindmap kan bij het studeren helpen details van hoofdzaken te onderscheiden en informatie logisch te ordenen in het geheugen.

Bij elektronische mindmaps kunnen ook volledige teksten worden opgenomen die initieel worden verborgen en alleen worden getoond als de gebruiker dit aangeeft. Behalve teksten kunnen in een (sub)onderwerp ook plaatjes en andere media (filmpjes, powerpoints, animaties) worden opgenomen. Tussen (sub)onderwerpen kunnen via lijnen relaties worden gelegd. Met kleuren wordt de ordening verder verduidelijkt. Mindmappen op de computer is beter dan op papier, omdat we op een computer nu eenmaal makkelijker kunnen slepen met onderwerpen, subonderwerpen en blokjes tekst. Mindjet MindManager is een commercieel programma om mindmaps mee te maken. De gratis online variant heet Mindmeister en biedt uitstekend gereedschap om razendsnel op internet een idee uit te werken.

Onderstaande mindmappen zijn gemaakt op basis van de methode praktische economie van Malmberg (het nieuwe economie programma). Klik op de knoppen voor voor de mindmap (hiervoor is adobe flash player 10 nodig).

KiezenRuilGeldMarktvormenInflatieMacro economieWelvaartWisselkoers